Babynamen

Moeite met het kiezen van de juiste naam voor je baby? Hier enkele Tips:

 

Tegnwoordig is het kiezen van een naam voor jullie kindje niet echt makkelijk, vroeger was het kiezen een stuk simpeler: Jan, Piet of Nel en Bep

 

Vandaag de dag is dat heel anders. Dankzij tv, internet, verre reizen die we maken en de diverse culturen die zich hier hebben gevestigd, hebben we een overvloed van namen waar we uit kunnen kiezen. Daarnaast zijn er nog zelf bedachte namen of namen met een speciale betekenis. Hieronder staan een aantal tips om het makkelijker te maken om te kiezen en zeker te weten dat je de juiste babynaam kiest!

 

Een babynaam is voor het leven lang

 

Je geeft je kindje een naam voor de rest van haar/zijn leven. Bedenk dus goed dat die hele leuke schattige babynaam misschien minder leuk klinkt als je kind een puber is en al helemaal niet meer klinkt wanneer hij/zij volwassen is. De naam die jij nu kiest moet het hele leven van je kind mee gaan.

 

Wacht niet te lang met het zoeken van een babynaam

 

Nu je weet dat er een nieuw leven onderweg is, heb je heel wat dingen te regelen. Er komen veel onbekende en onverwachte zaken op je pad. Je moet bijvoorbeeld denken aan zwangerschapsgym, peetouders, de kinderkamer, verzekeringen, testament, babyuitzet en nog veel meer. Ook de naam van je kindje is iets waar je op tijd over na moet denken. Als de kleine geboren is en de verloskundige vraagt aan je: “Gefeliciteerd! En hoe gaat dit kleine wondertje heten??” Als je elkaar op dat moment aankijkt en nog steeds geen idee hebt, is de kans groot dat je in een opwelling een naam roept waar je later niet helemaal blij mee bent.
Denk er dus tijdig over na. Wil je je kindje vernoemen naar iemand? Bijvoorbeeld één van de ouders, een tv-of popster? Moet de naam modern zijn of juist klassiek? Wil je een heel erg gangbare naam of liever een hele unieke naam?
Zet nu vast enkele namen op papier. Kijk er regelmatig naar en spreek ze vaak uit. Liefts in combinatie met je eigen achternaam. Hierdoor zullen namen na verloop van tijd steeds beter of juist steeds slechter gaan klinken.

 

Bedenk ook dat een hele lange naam of moeilijke(buitenlandse) naam nu misschien heel leuk klinkt, maar het is niet handig als je kind zijn leven lang altijd zijn naam moet spellen omdat anderen geen idee hebben hoe je het schrijft.


Babynamen Top 10

 

Bekijk de babynamen top 10 van de afgelopen jaren om te zien of de door jouw gekozen naar daarin voorkomt. Wil je dat of juist niet? Een naam uit de top 10 is een veilige keus. Het betekent dat iedereen die naam waarschijnlijk wel kent en leuk vind. Maar het betekend ook dat de kans groot is dat jouw kind met enkele naamgenootjes in de klas zal zitten.

 

Past de naam die je voor je kind uitkiest goed bij jullie achternaam? Als je voor en achternaam in één keer uitspreekt, klinkt het dan lekker? Kan de combinatie verwarring geven? Els Sloot zou begrepen kunnen worden als Els Loot. Ook de combinatie van initialen zou hilariteit kunnen veroorzaken. Je kind is misschien niet zo blij met Gijs van Doorn (GvD)
Vooral als je kind meerdere namen krijgt is het van belang dat de initialen geen rare woorden vormen. Schrijf dit dus altijd op om dit te controleren!

Exotische namen uit bijvoorbeeld Italie, Spanje of stoere Engelse namen vinden de meeste mensen heel mooi, maar bedenk wel dat deze namen door mensen die deze niet kennen vaak verkeerd uitgesproken worden.

 

Sommige namen komen in meerdere talen voor en zijn in veel talen goed uit te spreken. Zoals bijvoorbeeld Simon, Jim, Anna, Susan.

 

De naam die jij voor je kind kies of zelf bedenkt, kan in een andere taal een heel andere betekenis hebben. Het is daarom raadzaam om ook dit van te voren te bekijken. Ook de betekenis of religieuze achtergrond van de door jou gekozen naam kan je beter even uitzoeken.

 

Kinderen zijn keihard voor elkaar en een naam die zich goed leent om een scheldwoord mee te rijmen zal dankbaar gebruikt worden. Door ook hier op te letten, kan je misschien pesterijen op school voorkomen.

 

Heb je meerdere kinderen, bedenk dan hoe de namen van je kinderen met elkaar combineren. Wil je dat de namen van al je kinderen met dezelfde letter beginnen? Kan heel leuk zijn, maar soms ook lastig bij het ontvangen van post. Wil je alle namen van delfde afkomst hebben? Dus bijvoorbeeld voor al je kinderen een Franse naam.

 

Er zijn zoveel mogelijke namen te bedenken, modern, klassiek, hip, origineel, lief of stoer. Er zal dus altijd wel een naam te vinden zijn waar je samen volledig achter staat.

Het is belangrijk dat je partner en jij allebei gelukkig zijn met de gekozen naam. Er bestaan zoveel mooie, moderne, klassieke, hippe en originele babynamen dat je er altijd eentje kan vinden waarover jullie het eens zijn.
Schrijf alle namen die je bedacht heb op papier en spreek ze regelmatig uit. Zo krijg je een hele lijst met namen, maar na verloop van tijd zul je ook steeds meer namen van de lijst kunnen doorstrepen.

Zo hou je uiteindelijk die éne, speciale perfecte naam over.

Veel succes en plezier met het uizoeken van jullie naam!

Wil je meer weten over babynamen? Kijk dan ook even op babynamenbetekenis!